Ciliegiolo

€ 10.95

Ciliegiolo - San Ferdinando

Ideaal om uw zomerse gerechten te begeleiden, carpaccio, barbecues en eventueel licht gekoeld in combinatie met vis ! Sappig & lekker !

Kleur Rood
Land Italië
Streek Toscane
Jaar 2020
Fles 75 cl
Druivenras Ciliegiolo
Wijnbouwer/huis
Heerlijk bij Koude vleeswaren, eventueel licht gekoeld !


Bijkomende informatie

Oorspronkelijk is het wat "vergeten" druivenras Ciliegiolo, de voorvader van Sangiovese !

In tegenstelling tot vele andere domeinen, waar Ciliegiolo dikwijls met recente Sangiovese klonen wordt geblend, besloot San Ferdinando om het eigen karakter te benadrukken door enkel Ciliegiolo te fermenteren wat resulteert in een uitstekende, authentieke, licht kruidige wijn.

Aroma's van, hoe kan het ook anders : kersjes =  Ciliegie !

Ideaal om uw zomerse gerechten te begeleiden, carpaccio, barbecues en eventueel licht gekoeld in combinatie met vis ! Sappig & lekker !

San Ferdinando is een traditionele Toscaanse boerderij omgeven door olijfbomen en wijngaarden in hartje Val di Chiana. Het 62 hect grote domein is sinds 1850 in handen van de Grifoni familie en ook vandaag nog worden er kwalitatieve wijnen en olijfolieën geproduceerd. De oppervlakte van de wijngaarden bedraagt slechts 9 hect en bevinden zich op 300m hoogte. Er wordt zowel Sangiovese, Pugnitello, Ciliegiolo als Vermentino verbouwd en dit op een biologische wijze. Enkel manuele pluk en geen gebruik van pesticiden of herbiciden. Eveneens in de wijnkelder gaat men heel secuur te werk. In plaats van de wijn “ te maken “, begeleidt men eerder het vinificatieproces. Doordat er niet gesproeid wordt in de wijngaard, blijven de natuurlijke gisten op de druiven en hoeft men dus geen aromagisten toe te voegen, die uiteraard een zeer grote invloed zouden hebben op de uiteindelijke smaak van de wijn. De wijn wordt ook niet gefilterd ! Jong en vooruitstrevend oenoloog Simone Zuchetti(die trouwens samen met Michele Biancardi afstudeerde), gaat ook uit van het standpunt “less is more”, hoe meer men “in” de wijn houdt, hou meer smaak hij uiteindelijk heeft !