Ciliegiolo Rosato - laatste flessen

€ 9.50

Ciliegiolo Rosato - San Ferdinando

Op een kleirijke bodem verbouwt men hier in Val di Chiana, zuid Toscane, een heerlijke én verrassende rosé! Mooie droge afdronk met uitnodigende neus van rijp rood fruit.

Kleur Rosé
Land Italië
Streek Toscane
Jaar 2018
Fles 75 cl
Druivenras Ciliegiolo
Wijnbouwer/huis
Heerlijk bij Aperitief, Koude vleeswaren, Sushi


Bijkomende informatie

Na de manuele pluk eind september, volgt de ontristing en lichte kneuzing van 100% Ciliegiolo.  (naar verluidt de voorvader van Sangiovese)

Hierop volgt een korte maceratie op schil voor enkele uren.  Dit zorgt voor de rosé kleur, maar vooral voor het intense armomatische karakter van deze wijn.

De wijn verblijft nog een 5 tot 6 maanden op inox cuves om zo de smaak te accentueren.

Lekkere, soepel drinkende rosé wijn met aroma's van kers en subtiel geconfijt fruit.

San Ferdinando is een traditionele Toscaanse boerderij omgeven door olijfbomen en wijngaarden in hartje Val di Chiana. Het 62 hect grote domein is sinds 1850 in handen van de Grifoni familie en ook vandaag nog worden er kwalitatieve wijnen en olijfolieën geproduceerd. De oppervlakte van de wijngaarden bedraagt slechts 9 hect en bevinden zich op 300m hoogte. Er wordt zowel Sangiovese, Pugnitello, Ciliegiolo als Vermentino verbouwd en dit op een biologische wijze. Enkel manuele pluk en geen gebruik van pesticiden of herbiciden. Eveneens in de wijnkelder gaat men heel secuur te werk. In plaats van de wijn “ te maken “, begeleidt men eerder het vinificatieproces. Doordat er niet gesproeid wordt in de wijngaard, blijven de natuurlijke gisten op de druiven en hoeft men dus geen aromagisten toe te voegen, die uiteraard een zeer grote invloed zouden hebben op de uiteindelijke smaak van de wijn. De wijn wordt ook niet gefilterd ! Jong en vooruitstrevend oenoloog Simone Zuchetti(die trouwens samen met Michele Biancardi afstudeerde), gaat ook uit van het standpunt “less is more”, hoe meer men “in” de wijn houdt, hou meer smaak hij uiteindelijk heeft !