Joiser Altenberg

€ 23.50

Joiser Altenberg Blaufränkisch - Nittnaus

De met de hand geselecteerde druiven voor deze Blaufränkisch gerijpt in 30-jaar oude wijngaarden (momenteel in omschakeling naar biodynamische wijnbouw) in de Joiser Riede Altenberg op de unieke kalkstenen bodem met veel fossielen op de hellingen van het Leitha-gebergte. Dit geeft deze wijn zijn speciale elegantie, finesse en mineraliteit. Donker, schitterend robijnrood, fijn fruit, kersen, bessen, kruidige minerale aroma's; dicht in de mond, hechter, zeer lang en complex. Spontane gisting op vat. 18 maand rijping op 500 L vaten. Bewaarpotentieel : tot 2035 Appellatie: DAC = Districtus Austriae Controllatus (AOC in Frankrijk)

Kleur Rood
Land Oostenrijk
Streek Burgenland
Jaar 2016
Fles 75 cl
Druivenras Blaufränkisch
Wijnbouwer/huis
Heerlijk bij Klein wild, fazant, varkensmignonette


Bijkomende informatie

Leithaberg :

         Bodemkwaliteit van het gebied.

  • Aan de ene kant shell kalksteen zoals in Bourgondië, Champagne of de rechteroever van Bordeaux; ook mica schist en kwartsiet zoals in de Rheingau, aan de Moezel, in de Priorato.
  • Met een blootstelling aan Zuidoost en nog een groot pluspunt: het meer. Met zijn uitgestrekte wateroppervlak en het riet errond zorgt voor klimaatregeling en hebben invloeden op rijpheid en smaak van de druiven
  • De hele bodemdiversiteit ligt hier dicht bij elkaar, naast elkaar, in elkaar. Gedeeltelijk in dezelfde wijngaard. Het was duidelijk dat hier opmerkelijke wijnen mogelijk zijn. Met perfecte fysiologische volwassenheid, finesse en mineraliteit die ongeëvenaard is.
  • Vooral met de Blaufränkisch (= Gamay noire), waarvan de laatrijpe druiven lang op de wijnstok blijven en dus volledig ontwikkelen met het terroir karakter.
  • witte wijn  : Chardonnay (kalk), Pinot Blanc (kalksteen, leisteen) en Grüner Veltliner (leisteen)

In het uiterste oosten van Oostenrijk, aan de oevers van de Neusiedlersee wordt reeds sinds 1684 wijn gemaakt door de familie Nittnaus! Het Pannonische klimaat en de zeer diverse bodemtypes, van löss tot schist en kalk, zorgen voor zuivere, authentieke terroir wijnen.