Pugnitello

€ 14.95

Pugnitello - San Ferdinando

Ook hier geldt “onbekend is onbemind”. Pugnitello is de naam van het druivenras waaruit deze wijn voor 100% is gemaakt. Enkele synoniemen voor Pugnitello zijn structuur, aroma, finesse, fraicheur… Fijne delicate aroma’s van zwarte bes, cassis en ’n zeer lichte kruidigheid afgerond met fijne tannines.

Kleur Rood
Land Italië
Streek Toscane
Jaar 2015
Fles 75 cl
Druivenras Pugnitello
Wijnbouwer/huis
Heerlijk bij Wild, hert en everzwijn


Bijkomende informatie

We verwelkomen met plezier de wijnen van San Ferdinando uit Toscane in ons wijnassortiment !

En meteen kaapt hij de 3 sterren weg in het VINO! magazine onder de rubriek "nieuwe ontdekkingen !!

Ook hier geldt “onbekend is onbemind”. Pugnitello is de naam van het druivenras waaruit deze wijn voor 100% is gemaakt. De naam Pugnitello zou afgeleid zijn van de vorm van de tros, dat lijkt op een "vuist" = "pugno".

Enkele synoniemen voor Pugnitello zijn structuur, aroma, finesse, fraicheur…

Zand, klei en leem zijn de hoofdcomponenten van de ondergrond hier in hartje Toscane. Een vrij late, uitsluitend manuele, oogst (gemiddeld eind sept.begin okt) zorgt voor optimaal rijpe druiven, de basis van een kwalitatieve wijn!

Fermentatie in Franse eiken vaten van 2500 liter.

Malo-lactische fermentatie in 2300 liter vaten en hierin verder gerijpt gedurende 15 maanden + 15 maanden flesrijping alvorens geëxporteerd te worden.

Fijne delicate aroma’s van zwarte bes, cassis, pruimen en ’n zeer lichte kruidigheid afgerond met fijne tannines.

Perfecte begeleider van wild, ‘n mooi stuk rood vlees of om zomaar de koude winteravonden door te komen !

San Ferdinando is een traditionele Toscaanse boerderij omgeven door olijfbomen en wijngaarden in hartje Val di Chiana. Het 62 hect grote domein is sinds 1850 in handen van de Grifoni familie en ook vandaag nog worden er kwalitatieve wijnen en olijfolieën geproduceerd. De oppervlakte van de wijngaarden bedraagt slechts 9 hect en bevinden zich op 300m hoogte. Er wordt zowel Sangiovese, Pugnitello, Ciliegiolo als Vermentino verbouwd en dit op een biologische wijze. Enkel manuele pluk en geen gebruik van pesticiden of herbiciden. Eveneens in de wijnkelder gaat men heel secuur te werk. In plaats van de wijn “ te maken “, begeleidt men eerder het vinificatieproces. Doordat er niet gesproeid wordt in de wijngaard, blijven de natuurlijke gisten op de druiven en hoeft men dus geen aromagisten toe te voegen, die uiteraard een zeer grote invloed zouden hebben op de uiteindelijke smaak van de wijn. De wijn wordt ook niet gefilterd ! Jong en vooruitstrevend oenoloog Simone Zuchetti(die trouwens samen met Michele Biancardi afstudeerde), gaat ook uit van het standpunt “less is more”, hoe meer men “in” de wijn houdt, hou meer smaak hij uiteindelijk heeft !