Vermentino

€ 11.50

Vermentino - San Ferdinando

Mooie verfrissende witte wijn met fijne aciditeit en subtiele aroma's van limoen en citroengras. Hier is geen sprake van vatrijping.

Kleur Wit
Land Italië
Streek Toscane
Jaar 2020
Fles 75 cl
Druivenras Vermentino
Wijnbouwer/huis
Heerlijk bij Gerookte vis of als aperitief


Bijkomende informatie

Manuele oogst van Vermentino druiven eind september. Vooralleer de druiventrossen ontrist worden, worden ze op gedroogd ijs bewaard om zo de aroma’s te behouden. Na de ontristing volgt een korte weking op schil wat resulteert in een mooie verfrissende witte wijn met fijne aciditeit en subtiele aroma's van limoen en citroengras.

Hier is geen sprake van vatrijping, enkel fermentatie op inox van zo’n 15 tot 20 dagen, wat de karakteristieken van de Vermentino druif extra in de verf zet ! Hierop volgt 'n rijping op inox cuves met een regelmatige overheveling van de wijn gevolgd door een rijping op fles.

 

San Ferdinando is een traditionele Toscaanse boerderij omgeven door olijfbomen en wijngaarden in hartje Val di Chiana. Het 62 hect grote domein is sinds 1850 in handen van de Grifoni familie en ook vandaag nog worden er kwalitatieve wijnen en olijfolieën geproduceerd. De oppervlakte van de wijngaarden bedraagt slechts 9 hect en bevinden zich op 300m hoogte. Er wordt zowel Sangiovese, Pugnitello, Ciliegiolo als Vermentino verbouwd en dit op een biologische wijze. Enkel manuele pluk en geen gebruik van pesticiden of herbiciden. Eveneens in de wijnkelder gaat men heel secuur te werk. In plaats van de wijn “ te maken “, begeleidt men eerder het vinificatieproces. Doordat er niet gesproeid wordt in de wijngaard, blijven de natuurlijke gisten op de druiven en hoeft men dus geen aromagisten toe te voegen, die uiteraard een zeer grote invloed zouden hebben op de uiteindelijke smaak van de wijn. De wijn wordt ook niet gefilterd ! Jong en vooruitstrevend oenoloog Simone Zuchetti(die trouwens samen met Michele Biancardi afstudeerde), gaat ook uit van het standpunt “less is more”, hoe meer men “in” de wijn houdt, hou meer smaak hij uiteindelijk heeft !